هنوز سه سال هم از پایان مرمت گنبد مسجد امام نگذشته که بار دیگر کاشی های این معتبرترین میراث معماری و هنر کاشی کاری ایرانی در حال پیاده شدن است تا مرمتی دیگر از سر گرفته شود. برای کارشناسان اما مرمتی که در پیش است هم چندان منادی امیدوارکننده ای نیست. مرمتگر فعلی در مرمت سال پیش مناره داخلی، کارنامه ای برجا گذاشت که چندان جای دفاع ندارد: طرح کتیبه ها در هم ریخت، نوشته ها با اغلاط املایی درهم آمیخت، مقرنس ها با کاشی های نامربوط پر شد و به لحاظ فنی و اجرای هم کاری اصولی و بادوام انجام نگرفت.
پیش از دور جدید مرمت های مسجد امام که از سال گذشته آغاز شد، مرمتی بسیار طولانی بین سال های اواخر دهه 1360 تا میانه های دهه 1380 بر گنبد این مسجد انجام گرفت. آن مرمت را حسین مصدق زاده (متولد 1302) به انجام رساند، یک کاشی کار باتجربه که اما عملکردش به شدت انتقاد آمیز بود. گنبد به اصطلاح تبله کرد، رنگش از رنگ آبی تاره ای فاصله گرفت و به لحاظ فنی مشکلات بسیاری نمود یافت.
از سال پیش اما پروژه های جدید مرمتی با مرمت مناره ای داخلی کلید خورد و روند مرمت ها با مرمت سردر و مناره های بیرونی ادامه یافت. مهدی پاکدل که مرمت های جدید را عهده دار است، یک کاشی کار تجربی است که البته تا پیش از این هیچ پروژه مرمتی در پرونده اش دیده نمی شود. او نخستین کار مرمتی اش را سال پیش با مناره های همین مسجد آغاز کرد و روش کار و نتیجه به دست آمده نیز همچنان به شدت انتقاد آمیز است. تیم وی هم اکنون با شتابی فراوان در حال پیاده کردن ترک های (Tark) گنبد هستند و مسئولان میراث بر این اعتقادند تا پایان سال حدود 5 ترک گنبد مرمت می شود. این حجم بزرگ از کار در مرمت پیشین به طور میانگین 5 سال زمان برده بود.
نوشته: آرش بهنام
اجرا: محمد احتشامی
منبع : نشریه آیینه خانه | گروه نشریات اصفهان امروز