نقشههای مترو، چراغهای راهنمایی و رانندگی، تابلویهای شاخص وضیعت هوا و بسیاری از علائم راهنمایی دیگر، از شیوههای گوناگون بازنمایی دیداری دادهها و اطلاعات هستند که همهروزه در اطرافمان مشاهده میکنیم. نمودارها، آیکونها و نقشهها ابزارهایی هستند که به کمک آنها، فهم اطلاعات بهآسانی و در کوتاهترین زمان ممکن میسر میشود.
دیداریسازی دادهها یا Data Visualization در کنار اینفوگرافیکها از مفاهیم اساسی در طراحی دادهها و اطلاعات هستند که بهعنوان ابزاری قدرتمند برای به تصویر درآوردن دادهها و مقادیر قابلاندازهگیری شناخته میشوند. همواره به این نکته باید توجه داشت که علاوه بر نمایش جذاب، دادهها باید بهدرستی، بدون ابهام و پیچیدگی ارائه شوند؛ از این رو شناخت شیوههای صحیح دیداریسازی دادهها، به ما کمک خواهد کرد تا مقادیر کمی و کیفی گوناگون را با شیوه مناسب خود به تصویر درآوریم.
اما چرا به دیداریسازی دادهها نیاز داریم:
- داستانسرایی (Telling Story) و کمک به فهم آسانتر مطالب
- بازنمایی منسجم حجم قابلتوجهی از دادهها
- کمک به تشخیص ارتباط میان دادهها و تحلیل بهتر مسائل
انواع دادهها و شیوه دیداریسازی آنها
1. دادههای سری زمانی – Time series data
سریهای زمانی، مجموعهای از مقادیر هستند که در بستر زمان تغییر میکنند و معمولاً یک توالی تاریخی را دنبال میکنند. بهطورمعمول از نمودارهای خطی برای نمایش این نوع دادهها استفاده میشود.
2. دادهای جغرافیایی – Geographical data
نقشه بهترین وسیله برای نمایش دادههایی است که موقعیت جغرافیایی به عنوان شاخص اصلی در نظر گرفته شده است. یک نقشه تأثیرگذار یا یک نمودار جغرافیایی باید تفسیر درستی از دادهها را ارائه دهد.
3. مقادیر مقایسهای – Compare sets of values
استفاده از نمودار میلهای یا هیستوگرام برای نمایش دادههای قابلمقایسه نظیر بلندترینها و کوتاهترینها، انتخاب مناسبی است. همچنین برای مقایسه چند داده به طور همزمان، میتوان از نمودار درختی یا نمودار حبابی استفاده نمود.
4. مقادیر درصدی – Percentage values
معمولاً برای نمایش درصد، از نمودار دایرهای استفاده میشود. نمایش بیش از 6-7 داده در نمودار دایرهای، موجب شلوغ شدن بیشازحد آن خواهد شد و در نتیجه مقصود اطلاعات بهدرستی بیان نمیگردد پس در استفاده از آنها زیادهروی نکنید!
5. مقادیر کمّی Qualitative values
گاهی اوقات با دادههایی سروکار داریم که در آنها خبری از عدد و رقم نیست بلکه با یکسری از مفاهیم و واژگان روبهرو هستیم. برای دیداریسازی این نوع دادهها میتوان از سلسهمراتبها، ابر کلمات، نمایش ماتریسی و شبکه واژگان و اصطلاحات استفاده نمود.
هر چند موارد دیگری را میتوان به این راهنما اضافه نمود اما آنچه که در بالا اشاره شد، از اصلیترین تکنیکهای تصویر سازی اطلاعات هستند که با شناخت و استفاده صحیح از آنها میتوان فهم درستی از اطلاعات را به مخاطبان ارائه داد.
5 دیدگاه ها
با سلام
من دنبال اینفوگرافیک چند بادکنک رنگی هستم که یک بادکنک سفید بالاتر از بقیه است لطفا در صورت امکان راهنمایی بفرمایید یا در سایت این اینفوگرافیک را قرار دهید.با تشکر
به نظر میرسد این طرح منظور شماست:
http://todayinfographic.com/85-depression-psa.html
با تشکر و سپاس از جنابعالی عکس این حالت بوده بادکنک رنگی ها در یک سطح بودن و بادکنک سفید بالاتر از بقیه بود
خیلی خوب بود مثل همیشه
ممنون بابت اظهار لطف تان . . .