مجله ی زندگی هنری living of art در شماره ی اول خود در شهریور ماه 92 مصاحبه اختصاصی با موسس نخستین مرجع تخصصی اینفوگرافیک فارسی انجام داده است که در ادامه می خوانید
* اگر میشه خودتون رو برای مخاطبان ما معرفی کنید
وب سايت نخستین مرجع تخصصی اینفوگرافیک به زبان فارسی در تاريخ 15 فروردين سال 1390 و در راستای توسعه و گسترش استفاده از فناوري ها و شيوه هاي نوين جهت ارائه مطلوب، مناسب و متناسب داده ها و اطلاعات در قالب هاي مختلف با توجه به نياز مخاطبان راه اندازی شد. اين وب سايت به عنوان نخستين و تنها مرجع تخصصي اينفوگرافيك به زبان فارسي از زمان راه اندازي با استقبال خوبي از جانب علاقه مندان مواجه شده است.
پس از آن، این مجموعه با هدف ترغیب افراد به استفاده از شیوه های نوین ارائه مطلب ، گسترش و بومی کردن این هنر و همچنین ارتقای سطح کیفی آثار طراحان کشور عزیزمان ، ایران ، اقدام به برگزاری نخستین جشنواره اینفوگرافیک فارسی – داده های رنگی در آبان ماه 1391 (برای اولین بار در سطح خاورمیانه) نمود.
در ادامه فعالیت ها، توانستیم با آغاز سال 2013 میلادی از وب سایت انگلیسی Today Infographic رو نمایی کنیم. این وب سایت با هدف بسط و گسترش بصري سازي داده ها و اطلاعات به صورتي متفاوت و با تاكيد بر استفاده از خلاقيت و نوآوري در ارائه آنها راه اندازی شده است؛ این شیوه از ارائه در وسعت جهانی کمتر بصورت منسجم اطلاع رسانی شده است.
نخستین مرجع تخصصی اینفوگرافیک به زبان فارسی، با بهره جستن از افراد متخصص در زمینه های کامپیوتر ، برنامه نویسی ، تجزیه و تحلیل داده ، معماری، گرافیک و همچنین تسلط بر چند زبان زنده دنیا، در زمینه آموزش، مشاوره، طراحی و پیاده سازی اینفوگرافیک های ایستا، پویا، تعاملی (کاربر محور) و فیزیکی، گزارش های دوره ای و سالانه حرفه ای ، ارائه ابزارهای متفاوت ارائه مطلب و همچنین برگزاری کارگاه ها، سمینارها و کنفرانس های تخصصی در زمینه تصویر سازی داده ها و اطلاعات فعالیت می نماید.
از افتخارات این وب سایت می توان به سایت برگزیده بخش فرهنگ و هنر (از نگاه کاربران) و کاندیدای بهترین ایده سال و بهترین وب سایت هنری و انگلیسی در چهارمین و پنجمین چشنواره وب ایران و همچنین نامزد نشان سرآمد ششمین جشنواره رسانه های دیجیتال در بخش پایگاه های اینترنتی و رسانه های بر خط اشاره کرد.
* گرافیک های اطلاع رسان (اینفو گرافیک) را برای کسانی که با این سبک آشنایی ندارن لطفا شرح بدید
اینفوگرافیک ها یا گرافیکهای اطلاع رسان نمایشگران تصویری اطلاعات و دادهها هستند. این نگارهها در مواردی که نیاز به توضیح ساده و یا سریع دادهها است، استفاده میشوند.
استفاده از گرافیکهای اطلاع رسان باعث میشود بیننده با نگاهی کوتاه حجم قابل توجهی از اطلاعات را که شکل نوشتاری آن ممکن است مقاله بلند بالایی را تشکیل دهد، به سادگی از طریق بصری دریافت کند و حتی آن را به خاطر بسپارد.
اولین اینفوگرافیک ها را می توان در نگاره های داخل غار انسان های نخستین یافت. با گذشت زمان و پیشرفت بشر ، اینفوگرافیک ها جنبه علمی تر و کاربردی تری به خود گرفتند . به گونه ای که اواخر سال 1400 میلادی لئوناردو داوینچی برای بیان ایده ها و تشریح مسائل علمی خود از اینفوگرافیک استفاده نمود. یکی از نخستین اینفوگرافیک های مدرن و کاربردی ، در کتاب اطلس سیاسی و تجاری ویلیام سیلوستر مورد استفاده قرارگرفت. این کتاب توسط هیستوگرامها و چارتهای میلهای، اقتصاد انگلستان قرن 18 را توضیح داده بود.
مغز ما علاقه زیادی به تحلیل و ذخیره اطلاعات به صورت بصری دارد. حتی ارتباط میان اشیا و اطلاعات را به شکل بصری ذخیره میکند نه لغوی. برای مثال به سه لغت مداد، تلفن و تلویزیون فکر کنید- چه چیز اول به ذهنتان میآید؟ آیا به حروف تشکیل دهنده این لغات فکر میکنید یا به شکل فیزیکی آنها؟ پس همانطور که مشاهده میکنید درک و یادگیری صورت فیزیکی و بصری داده ها و اطلاعات برای مغز ما به مراتب آسانتر از فهم شکل نوشتاری آنها است.
امروزه با توجه به سرعت بالاي انتقال اطلاعات، به كارگيري ابزارهاي مناسب اطلاع رساني براي انتقال پيام به مخاطبان يك ضرورت انكارناپذير است. سازمان ها ملزم به ارسال اطلاعات از طريق ابزار مناسب اطلاع رساني هستند اما آن چه در اين ميان مورد توجه و اهميت قرار مي گيرد اين است كه چه نوع اطلاعاتي از طريق چه رسانه اي و به چه شكلي به مخاطب ارائه شود تا علاوه بر سرعت انتقال پيام تاثيرگذارتر، جذاب تر و ماندگارتر در ذهن گيرندگان پيام باشد. در حال حاضر از ميان ابزار و شيوه هاي نوين براي اطلاع رساني، اينفوگرافیک ها يا همان گرافيك هاي اطلاع رسان توجه مدیران و كارشناسان را به خود جلب كرده است.
* آینده ی گرافیک های اطلاع رسان رو در ایران چگونه میبینید
90درصد اطلاعات از طریق قوه بینایی به مغز منتقل می شوند و طبق آخرین آمار در هر روز یک درصد به تولید اینفوگرافیک در دنیا افزوده می شود. در موتور جستجوی گوگل تقریبا 53 میلیون و 900 هزار صفحه ( 53,900,000 ) نتیجه برای واژه infographic یافت می شود و برای واژه اینفوگرافیک تقریبا 362 هزار (362,000) نتیجه یافت می شود (در زمان انجام مصاحبه). در نتیجه اینفوگرافیک رسانه آینده است، پس باید از هم اکنون به فکر باشیم. در پایان لازم به توضیح است که به یاری خداوند متعال در نیمه دوم امسال دومین جشنواره اینفوگرافیک فارسی را برگزار خواهیم نمود. در این راستا از کلیه هنرمندان و علاقه مندان به این هنر ، دعوت می شود تا با شرکت در این جشنواره گامی در راستای گسترش و بومی کردن این هنر و همچنین ارتقای سطح کیفی آثار طراحان کشور عزیزمان ایران بر دارند.
* به نظر شما برای پیشرفت گرافیک بین جوانها و علاقه مند شدن آنها به طراحی چه باید کرد
یکی از راهکارها، ترغیب دانش آموزان به استفاده از تصاویر و اشکال در ارائه تکالیف و مفاهیم درسی می باشد. در این خصوص، نخستین مرجع تخصصی اینفوگرافیک به زبان فارسی، اقدام به فرهنگ سازی در این راستا، با برگزاری کارگاه های متعدد در برخی مدارس در مقاطع راهنمایی و دبیرستان و همچنین انتشار نمونه هایی از اینفوگرافیک های پیاده سازی شده در مدارس نموده است.
برخی از نمونه ها:
چند پروژه دانش آموزی – سری سوم
چند پروژه دانش آموزی – سری دوم
چند پروژه دانش آموزی – سری اول
* به نظر شما یک طراح گرافیک های اطلاع رسان چه ویژگی هایی باید داشته باشد
برای طراحی و پیاده سازی گرافیک های اطلاع رسان، نیاز به تخصص های زیر می باشد:
تخصص اول: مستند سازی، خلاصه سازی، آنالیز و تحلیل اطلاعات
تخصص دوم: ایده پردازی و خلاقیت
تخصص سوم: طراحی و گرافیک
* پیشنهادتان برای کسایی که میخواهند به این سبک از طراحی (گرافیک ها اطلاع رسان) روی بیاورن چیه ؟؟
در طراحی و پیاده سازی اینفوگرافیک ها، کار تیمی و استفاده از تخصص های مختلف از اهمیت زیادی برخوردار است. بهتر است برای شروع با تمرکز بر یک یا دو تخصص، کار خود را آغاز نمایند. در این راستا از منابع و مستندات موجود بر روی اینترنت و همچنین بخش آموزش و پژوهش نخستین مرجع تخصصی اینفوگرافیک به زبان فارسی، استفاده نمایند. پرورش و تقویت خلاقیت و ایده پردازی در طراحی و پیاده سازی اینفوگرافیک ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که باید مورد توجه قرار گیرد. ضمنا مشاهده نمونه های مختلف از اینفوگرافیک های طراحی شده، می تواند کمک زیادی به علاقه مندان این حوزه داشته باشد.
منبع : مجله زندگی هنری